Lillemor Göranson, Hyresgästföreningen, efterlyser en mer hållbar bostadssocial politik med tanke på de många hemlösa familjerna i Västernorrland. Foto: TT/ Hyresgästföreningen

Över tusen hemlösa i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statistik från Socialstyrelsen finns det 1 062 hemlösa i Västernorrland, 82 av dem är i akut behov av bostad.

Socialstyrelsens mätning uppmärksammades först av tidningen Hem&Hyra. De allra flesta som inte uppger att de har ett akut behov hade så kallade sociala bostadskontrakt.

Att Socialtjänsten kopplas in är den vanligaste lösningen för den som stängts ute från utestängd från den ordinarie bostadsmarknaden på grund av för låg lön eller tidigare hyresskulder.

Ingen plats de kan kalla hemma

Enligt rapporten hade en tredjedel av de hemlösa barn. Enligt Hem&Hyra, som tagit del av statistik från Rädda Barnen, finns det i Sveriges 25 största kommuner uppskattningsvis över 5 000 barn som inte har en plats de kan kalla hemma. 

– För att effektivt kunna motverka hemlöshet bland barn krävs ett tydligt utpekat statligt ansvar. Det krävs också en blocköverskridande politisk samsyn när det gäller hållbar och social bostadspolitik. Dessutom krävs bostäder till rimliga hyresnivåer, som människor har råd att betala, säger Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen Region Norrland i ett pressmeddelande.

Andra som kan ha svårt att snabbt hitta en bostad är kvinnor som utsatts för våld i en relation.

Mätningen genomfördes av Socialstyrelsen under vecka 14 i fjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.