Kenneth Byström, Vårdförbundet, menar att överbeläggningar har blivit ett normaltillstånd inom vården. Situationen med redan hårt pressad personal som måste jobba ännu hårdare, kan medföra negativa konsekvenser som vårdskador, menar han. Foto: SVT.

”Överbeläggningar normaltillstånd” – skarp kritik från Vårdförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet överbeläggningar har fördubblats på svenska sjukhus sedan 2013 och Region Västernorrland finns på 10-i-topp listan i landet över flest överbeläggningar. ”Jag bävar”, säger Kenneth Byström på Vårdförbundet om konsekvenserna om ett större utbrott av Corona skulle bli verklighet.

Genomgången av överbeläggningssituationen på landets sjukhus har gjorts av SVT och visar att antalet överbeläggningar på sjukhusen alltså har fördubblats sedan 2013.

Flest överbeläggningar har man  inom vården i Skåne, följt av Uppsala och Östergötland.  Västernorrland återfinns på sjätte plats när det gäller överbeläggningar.

Bilden bekräftas av Kenneth Byström, vice ordförande i Vårdförbundet i Västenorrland.

”Överbeläggningar har blivit ett normaltillstånd, säger han, och tycker att läget har blivit katastrofalt.

Hör hans synpunkter i intervjun i klippet, och hör hur han tänker kring effekterna för vården av ett stort Coronautbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.