• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Överdriven rädsla för bilder på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Hon fördömer inte Örnsköldsviks kommun som infört fotoförbud på dagis, men vill inte se ett generellt förbud. Sofia Mirjamsdotter, frilansjournalist med sociala medier som specialområde, sätter yttrandefriheten högt.

Örnsköldsviks kommun gör rätt som inför fotoförbud till luciafirandet på dagis, men alla kommuner behöver inte göra samma sak. Det menar frilansjournalist Sofia Mirjamsdotter, specialist på sociala medier bland annat.

– Jag vill inte säga att fler ska följa efter, inte så länge det inte finns konkret orsak att införa  förbud, så nej, säger Sofia Mirjamsdotter.

Fotoförbud på lucia

Hon tror att det krävs en större medvetenheten om vilket ansvar det innebär att publicera en bild, men litar också på att den medvetenheten succesivt kommer att öka.

– Vi är i en övergångstid, de som är uppvuxna med nätet har bättre koll på vad man kan lägga ut, säger hon.

Hon tror det finns en överdriven rädsla för att lägga ut bilder på sina barn och föräldrar behöver inte vara särskilt försiktiga.

– Nej, generellt inte, det finns liten risk att bilden hamnar i fel sammanhang, men det intressanta är hur det drabbar barnet, menar Sofia Mirjamsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotoförbud på lucia

Mer i ämnet