Miljöpartisten Knapp Britta Thyr är ordförande i samhällsnämnden i Härnsösand: – Hemsön är inte ett utpekat området för vindkraft. Ett bolag planerar bygga 5 kraftverk – 200 meter höga Visa alla (2)
Visa alla (2)

Växande kritik mot vindkraftsbygge på Hemsö – kommunen stoppar nya etableringar

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på en ny översiktsplan för kommunen har Härnösand infört ett stopp för nya etableringar. Samtidigt nu är frågan om vindkraft på Hemsö högakutell – en ansökan från det ansvariga bolaget att få öka höjden på verken till 200 meter är på väg in.

Knapp Britta Thyr (MP), är ordförande för samhällsnämnden hoppas på en annan väg för framtidens byggen i kommunen;
– Nu kommer fokus att ligga på de områden som redan är etablerade idag, förtätningar och effektivseringar, säger hon.

Hon är skeptisk till tanken på vindkraftsbyggen på Hemsö, men ännu har inte någon ny miljöprövning hamnat på kommunens bord. 
Det gällande tillståndet handlar om snurror på 150 meter – nu vill bolaget bygga 200 meter höga verk.

Gammal plan ska förnyas

För några år sedan, 2013, klubbades en plan för vindkraften där sex lämpliga områden utsågs. Hemsö ingick inte bland dessa, men beslutet att bygga var taget innan kommunens vindkraftsplan fanns på plats.

Nu ska en ny stor översiktsplan för kommunen arbetas fram där vindskraftsplanen ska finnas med, men i väntan på den fattas inga etableringsbeslut i kommunen. 

Hör Knapp Britta Thyr (MP)  om om hur länge man tänker säga nej – och hur hon ser på 200-meterssnurror på Hemsö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.