Hur var det att vara sjuk i covid-19? Och vad tycker hon om att hennes arbetskamrater nu testas inför sina arbetspass? Hör Lena Grundström berätta i videon. Foto: Rolf Lunneborg/SVT

Lena överlevde svår covid – jobbar nu med coronatester av arbetskamraterna

Uppdaterad
Publicerad

I våras drabbades Lena Grundström i Kramfors av svår covid-19 och svävade mellan liv och död på hjärtintensiven. Idag är hon tillbaka på jobbet där hon arbetar med coronatester av sina kollegor.

Kramfors drabbades hårt i våras när coronapandemin drog in över landet. Inom äldreomsorgen insjuknade såväl personal som äldre och i kommunen har totalt 36 personer avlidit i sviterna av covid-19 under det senaste året.

Överlevde – men svåra sviter

Coronastatistiken är obeveklig. Totalt har 15 400 i länet konstaterats smittade och på onsdagen summerades det sammanlagda dödstalen i länet kommuner till 413 personer.

Coronaviruset i Västernorrland

Lena Grundström som till vardags jobbar på Kaptenens äldreboende tillhör de 139 som under året fått intensivvård för svår covid. Hon insjuknade samtidigt med maken och fick föras till sjukhus efter ett akut andningsstillestånd i hemmet. Hon överlevde man har fortfarande sviter efter sjukdomen; huvudvärk, muskelvärk, lungpåverkan och trötthet.

En av många berättelser

Idag jobbar hon med de masstester som erbjuds äldreomsorgspersonal innan de går på sina arbetspass.

Lerna Grundström är en av många berättelse om den pandemi som vänt upp och ner på allas vår var vardag under det senaste året.

Hör henne berätta om hur det var att ha covid-19 i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet