Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Parkster vann anbudet och skrev på avtalet med Sundsvalls kommun. Nu riktar bolaget i efterhand stenhård kritik mot avtalsvillkoren Visa alla (3)
Visa alla (3)

Kan bli dyrare att parkera i Sundsvall efter parkeringsbråk

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringsbolaget Parkster har blåst till strid mot Sundsvalls kommun om parkeringsavgifterna. Parkster anklagar kommunen för smygbeskattning av bilisterna och bråket kan i slutänden komma att innebära att det blir dyrare att parkera i Sundsvall.

I veckan skickade Parkster ut ett brev till sina kunder i Sundsvall. Tonläget i brevet är högt. Tusentals kunder kan komma att få betala extra när de parkerar i Sundsvall med omnejd, uppger parkeringsbolaget.

Särskild ”Sundsvallsavgift”

Parkeringsbolaget hotar att införa en särskild ”Sundsvallsavgift” som kommer att belasta merparten av kunderna till följd av att man hamnat på kollisionskurs med kommunen. Parkster kallar det för en skatt som de menar att kommunen tvingar dem att ta ut. Hur stor Sundsvallsavgiften blir har Parkster inte bestämt.

Från Sundsvalls kommuns sida är inställningen klar. Om Parkster beslutar att ta ut en extraavgift utöver p-avgiften gör sig Parkster skyldig till ett avtalsbrott, uppger Eva Forslund som är chef för kommunens gatusektion. Inga extra avgifter får tas ut, hävdar hon.

Men beskedet gäller enbart kunder som enbart parkerar på kommunala parkeringar. När det gäller privatägda parkeringsplatser är läget mer oklart om avgiften kan tas ut.

Fyra bolag lämnade anbud

Historien bakom Parksters utspel är inte helt enkel att förstå.

Bakgrunden är att Sundsvalls kommun upphandlat ett nytt parkeringsbolag för de kommande två åren. Fyra bolag lämnade in anbud.

Parkster vann budsgivningen men hävdar nu i efterhand att villkoren var orimliga. Enligt Parkster lämnade tre av de fyra bolagen in anbud som skulle innebära förlust för bolagen. Det fjärde bolaget lämnade in ett anbud som gick jämnt upp.

Parkster missnöjt

Parkster hävdar själva att de lämnade in det anbud som kostar mest pengar i jämförelse, men frågan är varför bolaget nu kritiserar ett avtal som man vunnit i konkurrens och som man själva valt att skriva på.

– Vi är kritiska till anbudsförfarandet och de måstekrav i villkoren som innebär att vi inte kan få betalt av kommunen för den tjänst vi utför. Den kritiken är det lättare att föra fram som dåliga vinnare än som dåliga förlorare, säger Patric Wiktorsson som är Parksters driftchef.

Själva hävdar Parkster att Sundsvall ska bli ett pilotfall för att åskådliggöra det som de själva uppfattar som orimliga villkor på parkeringsmarknaden. Parkster vill ha provision på försålda biljetter medan Sundsvalls kommun kräver provision från Parkster för sålda biljetter – alltså mer än p-avgiften som vi förmedlar, hävdar Parkster.

Sundsvall anses som en strategiskt viktig marknad och det är där Parkster valt att sätta in stöten.

P-app allt vanligare

För bilisterna är Parkster inget annat än en app i mobiltelefonen som underlättar parkeringsbestyren.

För Sundsvalls kommun är det en tjänst som innebär att den som parkerar bekvämt kan starta, förlänga och avsluta sin p-biljett på distans.

För Parkster är det en affärsverksamhet som drivs från Lund. Företaget är tillsammans med Easypark dominerande aktör på den svenska marknaden och marknadsför sig själva som en parkeringstjänst utan extra kostnader.

Det är löftet om en tjänst utan extra kostnader som nu utmanas i Sundsvall.  Parkster överväger att månads-, kvartals- eller upplåsningsavgift för att kunna parkera med app.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer