Barbro Ekevärn, en av de aktiva inom Sjukvårdspartiet i Västernorrland intervjuas i SVT i samband med regionfullmäktige i april 2017.

Partiet som försvann

Uppdaterad
Publicerad

Ambitionen var glasklar – i valet 2018 skulle Sjukvårdspartiet göra comeback. Den här gången i samarbete med största oppositionspartiet i Sollefteå, Västra initiativet. Men hela satsningen tycks ha kört fast.

”2018 kommer det hända saker” – det var ett konkret löfte när Sjukvårdspartiet för ett drygt år sedan aviserade sin återkomst i landstingspolitiken.

Partiet hade tryckt på pausknappen inför förra valet eftersom man helt enkelt var för få för att orka genomföra en valrörelse.

Men den intensiva debatten om Sollefteå sjukhus fick de gamla sjukvårdspartisterna att vakna till liv igen.

”Vi är djupt oroade av situationen i Ådalen”, sa Tommy Berggren, i en intervju med SVT i november 2016.

Samarbete med största oppositionspartiet

Planen var att etablera ett nära samarbete med det största oppositionspartiet i Sollefteå, Västra Initiativet, inför valet.

Västra tog drygt 17 procent av rösterna i kommunen 2014 och blev det i särklass största oppositionspartiet i Sollefteå.

Självklart en intressant samarbetspartner för ett parti som ville ge sig in i landstings/regionpolitiken igen och som tidigare haft starkt stöd i Ådalen.

Systerpartiet i Norrbotten fick 25 procent av landstingsrösterna i valet 2014, en nivå fullt möjlig att nå även i Västernorrland, var uppfattningen.

– Absolut, jag tror att Västernorrlänningarna har fått nog, sa Tommy Berggren.

”Ingen aning”

Det var alltså i slutet av 2016. Sedan dess tycks mycket lite ha hänt. Om ens något.

När SVT ringer runt till olika företrädare för både Västra Initiativet och Sjukvårdsparitet för att ta reda på hur det egentligen går med samarbetsplanerna och valrörelsen, så kan svaren, enkelt uttryckt, sammanfattas i två ord:

”Ingen aning”

Enligt Malte Hellström, Sjukvårdspartiets styrelse, har inga formella beslut fattats om något samarbete. 

Erika Sahlin, aktiv under flera år i partiet, och ledamot i styrelsen, menar att det slutliga beslutet om valet ska tas av stämman i Örnsköldsvik den 10:e februari. 

– Det har varit många turer fram och tillbaka, medger hon, men viljan finns.

Anmälan inskickad – för Sjukvårdspartiet

Möjligen är en av knäckfrågorna vilket namn som egentligen ska stå på valsedeln, vilket parti väljarna kan lägga sin röst på.

Namnfrågan är viktig. Där varken kan eller vill Erika Sahlin lämna besked idag, men klart är att en ansökan skickats in till valmyndigheten – i Sjukvårdspartiets namn.

Samtidigt är valet bara ett halvår bort, kanske i knappaste laget om partiet verkligen ska hinna ge sig in i valrörelsen.

Dessutom har ju Vänsterpartiet numera knutit till sig tre personer som varit tydliga profiler i kampen för Sollefteå sjukhus för att fånga upp den starka opinionen i sjukhusfrågan.

Bildades för att rädda Härnösand

Sjukvårdspartiet bildades i mitten av 90-talet för att rädda Härnösands sjukhus, och partiets ledande person under många år var läkaren Anders Kempe.  2010 var partiet med och skrev historia när man tillsammans med vårdalliansen satte punkt för 84 år av socialdemokratiskt styre i landstinget. Fyra år senare kastade partiet in handduken och gick ner i viloläge.

Historien upprepar sig

Företrädare för partiet har pekat på det stora likheterna mellan turerna i Sollefteå och det som tidigare hände i Härnösand.

”Väl fungerande enheter slås sönder. Kvar blir ineffektiva enheter som kostar mer. Det blir helt enkelt inga besparingar”, menade en Sjukvårdspartist i samband med regionfullmäktige förra våren.

Ett fullmäktige som klubbade nedläggningen av den akuta kirurgin i Sollefteå.

2018 skulle alltså bli comeback-året för Sjukvårdspartiet. Hur det egentligen blir med den tycks ännu vara en öppen fråga.

Besked i helgen ska det bli i samband med partistämman.

Möjligen.

Kanske ska tilläggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.