arkivbild

Patient fick antibiotika – avled av blodproppar i lungorna

Uppdaterad
Publicerad

Mannen sökte flera gånger hjälp hos sin vårdcentral för hosta, trötthet och andningsproblem. Läkaren skrev ut hostmedicin och antibiotika mot lunginflammation utan en kroppslig undersökning. När han senare kom till sjukhus visade röntgen flera blodproppar i lungor och hjärta.

En man i Sundsvall som flera gånger sökte vård för långvarig hosta, trötthet och andningssvårigheter fick en felaktig diagnos och behandling.

Av journalerna framgår att mannen sökte hjälp hos vårdcentralen i juni 2017. Han träffade då en sjuksköterska som konsulterade en läkare. Mannen fick bredspektrumantibiotika. Av journalen framgår inte att läkaren undersökte patienten.

Förändrat EKG

Den 3 juli träffade mannen läkaren. Han var då torr i halsen och hade återkommande svårigheter att andas. Han kände att hjärtat slog snabbt. EKG togs och läkaren bedömde att det var förändrat jämfört med ett EKG som togs några år innan.

Därför rekommenderades patienten att boka ny tid för vidare undersökning.

Journalen ändrades i efterhand

Men anteckningen i journalen har i efterhand ändrats av läkaren, konstaterar IVO. Något det inte finns någon rimlig anledning att göra, menar de och skriver i sitt beslut att såväl sjukhistoria som undersökningsfynd har ändrats.

Bland annat har läkaren ändrat uppgifter om att mannen hade återkommande svårigheter att andas, till att han ofta hade svårt att andas via näsan.

Livshotande tillstånd

IVO menar att EKG-förändringen i kombination med patientens uppgifter om andningsbesvär och hjärtklappning borde ha lett till en slutsats om möjligt livshotande tillstånd och en remiss till akutmottagningen.

Patienten blev inlagd på Sundsvalls sjukhus någon vecka senare och där visade röntgen flera blodproppar i lungor och hjärta. Efter fyra dagar avlider mannen.

Bristfällig vård

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, läkaren för bristfällig medicinsk handläggning. Även vårdgivaren anses ha brustit i sin kontroll av att god vård ska upprätthållas i verksamheten.

Enligt IVO kan sjukdomsbilden vid lungemboli skilja sig mycket, från lättare symptom till akut andnöd. De menar också att det är oklart om patientens allvarliga sjukdomstillstånd hade kunnat upptäckas tidigare, men menar att det vid nytillkomna sjukdomstecken bör övervägas om det finns tecken på akut livshotande tillstånd.

De skriver också att det inte kan anses som en god och säker vård att skriva ut antibiotika utan undersökning av patiententen, eller att ändra journaler flera veckor efter ett besök.

LUNGEMBOLI

Blod som har stelnat kan bilda en så kallad blodpropp. Blodproppar i benet eller andra delar av kroppen kan ibland följa med blodet till lungan. Där kan blodproppen fastna och hindra blodflödet. Blodproppar i lungorna kan i enstaka fall vara livshotande och måste därför alltid behandlas så fort som möjligt.

Man kan ha en eller flera av följande symptom:

  • andnöd
  • hosta
  • håll i sidan som gör ont när du andas in
  • plötsligt ont i bröstet eller bak i ryggen
  • Du känner dig tröttare än vanligt
  • Du har sämre ork än vanligt
  • Du får feber

(källa: Vårdguiden 1177)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.