Foto: TT

Patient med bruten rygg lämnades hemma

Uppdaterad
Publicerad

En person som ramlat från en stege drabbades av instabila frakturer i ryggen och ringde efter ambulans. Men ambulanspersonalen upptäckte inte skadorna.

Ambulanspersonalen kontaktade akutläkare i Sollefteå för råd, denne tyckte att patienten inte behövde uppsöka sjukhus nattetid ”då röntgenpersonalen inte kommer att ringas in”. Detta enligt en avvikelserapport från Region Västernorrland.

Läkaren ordinerade istället smärtstillande och patienten lämnade i hemmet, och uppmanades att söka till akuten i Sollefteå morgonen därpå.

Risk för värre skador

Dokumentationen från ambulanspersonalens besök hos patienten lämnar mycket att önska, enligt avvikelserapporten. I rapporten konstateras att det fanns en ökad risk att patienten fått förvärrade skador.

Patienten ringde efter ambulans dagen därpå och kördes då till akuten i Örnsköldsvik, där en röntgenundersökning gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.