Patientsäkerheten oklar efter Sollefteånedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Patientsäkerhetsriskerna efter nedläggningarna i Sollefteå är inte fullt utredda. Det anser Inspektionen för vård och omsorg som vill ha svar på frågor som ställdes redan i somras.

IVO tycker inte att Region Västernorrland lyckats svara på frågan om hur patientsäkerheten påverkats av nedläggningen av akutkirurgin och akutortopedin vid Sollefteå sjukhus. I fokus står ambulanstransporterna av patienter.

Ambulanstransporter

Efter en inspektion i somras kom IVO till slutsatsen att det måste finnas fastställda rutiner och riktlinjer för att patienter i behov av akutortopedi och akutkirurgi, och att dessa tillämpas i verksamheten. Det här gäller särskilt i samband med ambulanstransporter.

Nu har IVO beslutat att avsluta ärendet från i somras men påtalar samtidigt att det finns brister som Region Västernorrland bör reda ut. Regionen har enligt IVO inte redovisat hur patientsäkerhetsriskerna påverkas av transporterna till andra sjukhus och hur dessa sjukhus akutmottagningar påverkas av patientflödet.

Bör redas ut

Patientsäkerhetsriskerna till följd av transporterna och dess konsekvenser bör redas ut, sammanfattar IVO.

IVO anser att regionen ska reda ut frågetecknen i samband med sin redan planerade uppföljning nu under våren.

Fotnot: Texten korrigerad avseende en felaktig meningsbyggnad i ursprungstexten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.