Personal på gruppboende drack alkohol och kränkte boende

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda på ett gruppboende för funktionshindrade i Härnösand har stängts av efter att de framkommit uppgifter om att de kränkt några av de boende. Resten av personalen har fått en varning efter att de druckit alkohol på arbetstid.

På vilket sätt de anställda kränkt de boende framgår inte av den information som lämnats av Härnösands kommun. Men en internutredning har startats där medarbetare, chefer och tidigare chefer har intervjuats.

– De boendes trygghet och säkerhet är det viktigaste för oss. Därför ser vi ser oerhört allvarligt på detta. Att kränka de vi finns till för och ska ta hand om och åsidosätta deras säkerhet är oacceptabelt, säger Mats Collin, nytillträdd chef för socialförvaltningen på Härnösands kommun.

Drack under resor

Alkoholen som konsumerats på arbetstid ska ha druckits under resor som personalen gjort tillsammans med de boende. 

– Vi tillåter inte att personal dricker alkohol på arbetstid. Vi ser extra allvarligt på detta då personalen som varit med på resorna är ansvariga för de boendes säkerhet och hälsa, säger Mats Collin.

Uppmanar till visselblåsning

Medarbetarna ska nu arbeta med en överenskommen åtgärdslista som ska säkra att regler och rutiner följs. Kommunens visselblåsarfunktion utökas också så att det går att anmäla missföhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.