Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälften av SCA:s årliga plant brukar sättas av personal från Ukraina. I videon berättar Ola Kårén, skogsskötselchef inom SCA om personalbristen som hotar företaget. Foto: SVT

Personalbrist hotar skogsföretag när skogsarbetare från Ukraina stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska skogsbruket är beroende av arbetskraft från andra länder, inte minst Östeuropa. Men kriget i Ukraina har gjort det omöjligt för många ukrainare att ta jobb i svenska skogar med röjningsarbete eller plantsättning i år. Samtidigt sätter nya regler hinder i vägen för dem som redan finns utanför Ukraina.

Som läget är just nu får exempelvis inte ukrainska män mellan 18 och 60 år överhuvudtaget lämna sitt hemland på grund av kriget. Det här stökar alltså till det för skogsföretag i både Västernorrland och landet, som brukar använda sig av arbetskraft från just den här delen av Europa.

– Det är en stor del av de som planterar för SCA som kommer just från Ukraina, säger Ola Kårén, skogsskötselchef inom SCA.

I Sverige sätts runt 400 miljoner plant per år, varav SCA står för 100 miljoner.

Nya regler stoppar upp

Ett problem för skogsföretagen är att Migrationsverket beslutat att inte ge arbetstilllstånd längre för personer från Ukraina som befann sig utanför landet när kriget startade. Märkligt, tycker man på SCA:

– Vi tycker inte att det borde spela någon roll var de befann sig, säger Ola Kårén och menar att den här gruppen behöver besked omgående.

Frågan brådskar, säsongen ligger runt hörnet: 

– I södra Sverige kan man börja redan i april, och här i mellannorrland någon gång i maj.

I videon berättar Ola Kårén, skogsskötselchef inom SCA om personalbristen som hotar företaget. 

För att en person ska kunna beviljas tillstånd för säsongsarbete ska personen enligt svensk lag bedömas ha för avsikt att lämna Sverige när tillståndstiden tar slut. På grund av konflikten i Ukraina kan den bedömningen inte göras. Detta kan uppfattas som motsägelsefull när det gäller ukrainska medborgare eftersom de kan få ett arbetstillstånd enligt massflyktsdirektivet, men det handlar om två olika lagstiftningar för två olika typer av tillstånd. Men enligt massflyktsdirektivet får personen snabbt ett beslut och där med har man rätt att arbeta inom några dagar och det gäller även de gäller personer som vill säsongsarbeta.

För att omfattas av direktivet ska man ha lämnat landet den 24 februari 2022 eller senare.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.