Personlig assistans i Sollefteå läggs ut på entreprenad vilket lett till att flera har hoppat av. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Personlig assistans i Sollefteå på entreprenad

Publicerad

Sollefteå kommun beslutade i fjol att personlig assistans ska utföras av en entreprenör istället för kommunen. 60 anställda har fått erbjudandet om att jobba kvar hos entreprenören men många väljer att sluta på grund av sämre arbetsvillkor.

Fyra miljoner räknar kommunen med att kunna spara när den personliga assistansen nu läggs ut på entreprenad första april. Beslutet togs i kommunfullmäktige i november 2019. Samtliga ca 60 anställda har fått ett erbjudande om att gå över till Carelli assistans som tar över verksamheten. Men när erbjudandet gick ut 28 februari ser det ut som att hälften valt att sluta.

– Till 99 procent känner jag att jag måste tacka nej. Jag är så dum så att jag lever på hoppet och tror att någonting ska ha hänt i förhandlingen men tyvärr måste jag nog säga nej, säger Mari Norén.

Inkomsten blir för låg

Kristina Eriksson och Sandra Sjölander har båda jobbat flera år som personliga assistenter inom kommunen och trivts med det. Båda är ensamstående småbarnsföräldrar. För dem handlar det om att få ekonomin att gå ihop vilket inte går med de nya arbetsvillkoren. Därför tvingas de tacka nej till en fortsättning i Carelli assistans.

–  Jag tycker att det är väldigt otrygga anställningsvillkor. Det funkar inte med att jag är ensamstående. Jag måste också betala mina räkningar och när jag räknar ut hur mycket jag skulle behöva jobba för att uppnå samma sysselsättningsgrad så behöver jag jobba 30 timmar mer i månaden, säger Sandra Sjölander.

– Det är ingen trygghet för mig. Jag är ensamstående, jag har hus och lån. Det handlar om min plånbok, säger Kristina Eriksson.

Sämre villkor på natten

Som det ser ut nu med kommunen som arbetsgivare får alla som jobbar natt extra ersättning uppdelad på lön halva tiden och jourersättning halva tiden. Från och med första april utgår bara jourersättning.

– Vi kommer inte att få någonting förutom jourersättning på 30 kronor i timmen när vi jobbar natt, säger Mari Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.