Idag är det 16 000 personer som har personlig assistans i hemmet. 210 av dessa bor i Jämtland 433 i Västernorrland. Det här innebär att cirka 3 000 personer är anställda som personliga assistenter i de båda länen.
Försäkringskassan avgör
Ansökan om personlig assistans sker hos försäkringskassan som utreder den enskildes behov av hjälp. Beslutet utformas så att den funktionhindrade – som i lagen kallas brukare – tilldelas ett bestämt antal timmar i veckan. Det är inte ovanligt att brukare har personlig assistans dygnet runt och i bland även med flera assistenter samtidigt.
Ersättningen går sedan till en assistansanordnare som anställer personliga assistenter hos brukaren.
Privata assistansföretag
När systemet infördes var det ofta kommunen som var assistansanordnare och assistenternas arbetsgivare, men under senare år är det en bransch som i allt större utsträckning övertagits av privata företag.
I såväl Västernorrland som Jämtland finns det idag 130 anordnare och det rör sig nästan uteslutande om företag. Taxan fastställs för varje år och är i år 275 kronor per assistanstimme.
Riskkapitalbolag
Branschen är mycket lönsam, så lönsam att flera riskkapitalföretag gett sig in på marknaden. De tre största bolagen, Frösunda, Humana och Olivia omsätter miljardbelopp på personlig assistans och ägs samtliga av riskkapitalbolag. Dessa bolag har också vuxit genom att successivt köpa upp mindre lokala bolag.
På marknaden finns också konkurrens om de funktionshindrade kunderna.
När assistansreformen infördes 1994 kostade den 2,4 miljarder per år. Nu uppgår kostnaden till 24,3 miljarder.