Företagarna i länet ser rätt dystert på framtiden visar den årliga småföretagsbarometern. Foto: Barbro Sellin SVT

Pessimism bland många småföretagare i länet

Publicerad

Företagarna i Västernorrland har de minst positiva framtidsutsikterna i landet. Det framgår av den årliga småföretagsbarometern.

Barometern som är en konjunkturenkät som görs och sammanställs av Företagarna, Swedbank och Sparbankernas riksförbund visar hur Sveriges småföretag uppfattar det ekonomiska läget och deras förväntningar på utvecklingen de närmaste tolv månaderna.

Årets upplaga som presenteras under måndagen visar bland annat att företagen i Västernorrlands län har de minst positiva framtidsutsikterna.

”En svag utveckling”

”Under det senaste året har dessa företag haft en svag utveckling och nu räknar de med ytterligare en försvagning av konjunkturen. Företagarna i Västernorrland räknar till exempel inte med någon jobbtillväxt under nästa år. Det vill säga, det är ungefär lika många företag som räknar med stigande som fallande sysselsättning”, framgår bland annat av rapporten.

Småföretagskonjunkturen i landet i stort är fortsatt stark men enligt barometern finns det tydliga tecken på att toppen kan ha passerats:

Försämrad orderingång

”Tillväxtförväntningarna har inte infriats. För andra året i rad sjunker den samlade konjunkturindikatorn och den ligger nu en bit under det historiska genomsnittet. Företagarna tror fortfarande på fortsatt tillväxt men jämfört med förra årets mätning har företagarna dragit ned sina prognoser.”

Huvudorsaken till nedgången i konjunkturindikatorn är framför allt en försämring av orderingången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.