Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Petra Källberg i Sundsvall visar den offentliga toalett där hon ofta brukar sova på golvet: ”Det känns förnedrande.” Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Petra i Sundsvall är hjärtopererad och hemlös – sover på toaletter

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösheten ligger fortsatt på en hög nivå enligt nya siffror om hemlöshet från Socialstyrelsen.

Petra är en av ett 60-tal hemlösa i Sundsvall. Hon är nyligen hjärtopererad och får ofta sova på offentliga toaletter.

– Det känns förnedrande, säger hon.

Drygt 1 800 barn bor med sina föräldrar i akuta eller tillfälliga boenden. Trots det visar de nya siffrorna att antalet personer som lever i hemlöshet i Sverige minskar något jämfört med de senaste siffrorna från 2017.

Det är över 9 400 barn med minst en förälder, som är i en hemlöshetssituation i Sverige i dag, enligt rapporten.

Färre hemlösa än 2017

Drygt 27 000 personer är hemlösa i Sverige i dag. Det är omkring 6000 personer färre än i den senaste undersökningen.

– Att fler än 27 000 personer är i en hemlöshetssituation är dock något som måste tas på stort allvar och föranleda ytterligare åtgärder. Det är också mycket bekymmersamt att så många barn inte har något tryggt boende, säger Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör.

Sover på toalettgolv

I Sundsvall har ett lokalt härbärge hittills i år identifierat ett 60-tal hemlösa som sökt hjälp. Man upplever en viss ökning.

Petra Källberg visar SVT:s reporter var hon ofta brukar sova – på golvet inne på en offentlig toalett i centrala Sundsvall.

– Jag får kämpa varje dag, säger hon och förklarar att hon inte längre har något hopp om en ljusare framtid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialstyrelsens generaldirektör: ”Finns ett stort mörkertal” Foto: SVT

Om rapporten

I Socialstyrelsen nya nationella kartläggning av hemlöshet i Sverige har uppgifter inhämtats från kommunernas socialtjänster, från civilsamhällets verksamheter som möter personer i hemlöshet och från personer i hemlöshet.

Totalt har alltså drygt 27 000 personer kartlagts som befann sig i akut eller tillfällig hemlöshet eller som hade långsiktiga boendelösningar men utan egna bostadskontrakt.

Undersökningen fångar inte alla personer som är hemlösa och Socialstyrelsen menar att omfattningen därför är ett absolut minimum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.