Foto: Imorgon Innovation

Flytande stadskvarter på gång

Uppdaterad
Publicerad

Första steget är ett kollektivhus för tre studenter men fortsättningen kan bli flytande bostadsområden i Sundsvall.

För en tid sedan presenterades planer på en skyskrapa på Stora torget i Sundsvall och nu kommer nästa spektakulära byggprojekt men den här gången är första spadtaget redan taget.

Sundsvalls kommun har gett tillfälligt byggnadslov och bygget av ett första flytande hus är redan igång. Projekt genomförs i samarbete med flera partners, bland annat skogsföretaget SCA.

”Bullerby” på vatten

Nybygget som redan börjat på en betongponton i hamnen är en första prototyp som ska stå i hamnen under ett år, men den designgrupp som står bakom företaget Imorgon Innovation AB har skissat på hela bostadsområden på vatten. En visuell dé är att bygga 16 hus på pontoner i hamnbassängen vid Sundsvallsbrons norra fäste. En ”bullerby” på vatten.

– Nu lägger vi grunden till ett första trähus på vatten. Det blir ett kollektivt boende, en villa som tre studenter får dela under testperioden, säger Imorgon Innovations vd, Magnus Sandebree.

Inflyttningsklart i höst

Prototypen som ska stå inflyttningsklar till hösten blir ett experimenthus för att testa idén med att bo på vatten. Ett år ska försöket pågå men planerna är mer högtflygande än så. Målet är bostadsområden – kvarter – på vatten med upp till 20-25 hus som är sammanbyggda med bryggor och med egna trädgårdstäppor.

Husen ska byggas i trä, därav samarbetet med SCA, och med en inbyggd ”bullerbykänsla” som blandar småföretagande och boendeformer i samma kvarter. Det kan vara hyresrätt, bostadsrätt, privatägda hus, kollektiv och företagslokaler beroende av vad som passar och efterfrågas.

– En bärande tanke är att skapa en fusion mellan industri och boende i stan och det gör vi genom ett användarperspektiv på boendet, menar Sandebree.

Fusion med industrin

Människor dras till vatten och vill gärna bo i dess närhet, men en annan fördel är att boende på vatten varken kräver tomtmark eller grundläggning på mark

Produktionskostnaden för prototyphuset ligger enligt Sandebree på cirka 20 000 kronor per kvadratmeter.

Det kan ställas i jämförelse med bruttoproduktionskostnaden för småhus som 2014 låg på 25 600 kronor per kvadratmeter enligt Statistiska Centralbyrån.

Rejäl höststorm?

Tekniskt ska de flytande husen klara både vind och is, men frågan är vad som händer vid en rejäl höststorm?

– Något lite kanske det märks men inget påtagligt, säger Sandebree.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.