Cecilie Johansson från Härnösands kommun vill se fler plocka skräp. Foto: SVT/Johanna Sundbeck

Länsbor joggar och plockar skräp samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Trenden som kombinerar löpning och städning, ploggning, har under veckan intagit Västernorrland. Tävlingen avgjordes under lördagen där tanken var att rensa Västernorrlands kust.

Deltagare från flera kommuner i länet har tillsammans städat valfri kustremsa i Västernorrland. Under veckans tävling i ploggning behövde man endast en skräppåse och löparskor.

Rensar kusten

Under Marina dagen i Härnösand hölls finalen som handlar om att bidra till renare miljöer.

– Man plockar skräp samtidigt som man aktiverar sig. Tanken med det här är att vi ska rensa hela Västernorrlands kust från skräp, säger Cecillie Johansson, evenemangsutvecklare i Härnösands kommun.

”Inte lika pinsamt”

Själva ordet ”plogga” myntades under 2016. Från början engagerade sig föreningar i länet.

I år anordnade man en större tävling för allmänheten, vilket Cecilie Johansson anser som viktigt för att engagera fler.

– När man gör det tillsammans så kan man reflektera bättre över hur mycket skräp det finns. Då är det inte lika pinsamt att plocka upp det, säger hon.

Skadar djur

Rakel Rahm deltog under dagens evenemang och har tidigare engagerat sina klasskamrater i att rensa bort skräp från naturen.

– Det är jättehemskt att det fortfarande finns folk som slänger saker. Det skadar djur och annat liv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.