Tio månader gamla Tindra fick ett djupt bett i ena skinkan när hunden plötsligt kastade sig över henne. Foto: Rolf Lunneborg/SVT

Mamman om attacken: ”Vi slogs för Tindras liv”

Uppdaterad
Publicerad

I dag berättar mamman till den tio månader gamla bebisen för första gången om hundattacken i Härnösand.

– Vi satt i solen och skulle köpa glass när hunden plötsligt attackerade.

I dag har lilla Tindra fått komma hem från sjukhuset med benet i bandage. Hon har fått bett och djupa slitmärken på benet och kommer att få besöka sjukhuset flera gånger i veckan under den närmaste tiden.

– Jag är fortfarande chockad och det var ren tur att hunden inte kastade sig över Tindras hals och huvud. Jag hann uppfatta att hunden attackerade och fick tag på henne när hunden försökte slita henne ur sittvagnen, berättar den unga mamman för SVT Mittnytt.

Slet sig loss

Hon hade promenerat till centrala Härnösand och satt i solen tillsammans med vänner när hundattacken inträffade. Hunden, en kamphund av rasen amstaff, ägs av en bekant och alla satt samlade när hunden kastade sig över flickan. Hunden var kopplad men slet sig loss.

– Allt inträffade som en blixt från en klar himmel. Jag tänkte precis gå och köpa en glass när hunden plötsligt satte fart mot lillan och fick tag på benet strax under blöjkanten. Jag fick tag i Tindra och lyckades hindra att hon drogs ner på asfalten. Allt gick så snabbt. Jag hann bara gripa tag i hennes överkropp, berättar hon.

”Det var bara kaos”

Mamman berättar hur fyra, kanske fem personer kastade sig över hunden för att avbryta. Någon bände i käken medan andra försökte få undan hunden.

– Det vara bara kaos. Allt gick så fort. I ena ögonblicket sitter vi i solen och pratar om glass och i nästa slåss vi mer eller mindre för Tindras liv, berättar hon.

Bett- och slitsår

På sjukhuset kunde man konstatera djupa bett och slitsår på flickans överben. Såren kommer att behöva läggas om tre gånger i veckan under den närmaste tiden.

– Trots allt verkar det ha gått rätt bra, men jag har fortfarande inte landat och jag ryser när jag tänker på vad som kunde ha hänt och bettet tagit över halsen eller ansiktet.

– Vi hade träffat den här hunden tidigare men bara flyktigt.

Hunden har omhändertagits av polisen. Beslut om avlivning har ännu inte fattats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.