Foto: TT

Polisman misstänks för grovt rattfylleri och olaga hot

Uppdaterad
Publicerad

En man inom Polisen i Västernorrland har åtalats misstänkt för att ha hotat sin sambo och kört med 1,09 promille alkohol i blodet. Om mannen döms riskerar han att förlora jobbet.

Det var i slutet av augusti förra året som en kvinna ringde gråtandes till polisen efter att hennes sambo kommit hem alkoholpåverkad och hotat henne. I polisförhör med kvinnan berättar hon att han kom hem full och ville ha sex men började slå sönder saker i lägenheten och hota att slå henne när hon inte ville.

Grovt rattfylleri

Därefter ska han ha blivit förbannad och kört rattfull med 1,09 promille alkohol i blodet efter att han hotat sambon med att han ska ”köra ihjäl sig”. Brottet bedöms som grovt då mannen hade över 1,0 promille alkohol i blodet.

Kan förlora polisbrickan

I mitten på november åtalades mannen som till vardags jobbar som polis. Strax innan jul kom Polismyndighetens personalansvarsnämnd på begäran av Sundsvalls tingsrätt med ett uttalande, som Nyhetsbyrån Siren tagit del av, signerat ordförande Dan Eliasson:

”Han kommer att skiljas från sin anställning om han döms i enlighet med åtalet, eller för grovt rattfylleri. Skulle han däremot bara dömas för olaga hot kommer han inte att skiljas från sin anställning.”

Den misstänkte polismannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.