Polischefer måste sommarjobba på fältet

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsläget för polisen i länet är så ansträngt att höga polischefer måste ut på fältet för att täcka upp i sommar.

Svårigheter att få ihop sommarbemanningen är ett återkommande problem för polisen, men i år beskriver Polisförbundet läget som ”extremt”.

-  Det är mycket värre än i fjol – vad det beror på är svårt att säga. Men vi har många som har barnledighet och poliser som har sagt upp sig och är  tjänstlediga, säger Carina Ytterström, som är ordförande för Polisförbundet i Västernorrland.

SVT: Vad finns det för risker med den här situationen?

– Risken är att det inte finns tillräckligt med bilar att skicka ut på jobb.

Inga vikarier – chefer får ”sommarjobba”

Såväl semesterlagen som föräldraledighetslagen gäller för poliser precis som för alla andra. Skillnaden mot andra verksamheter är att Polismyndigheten inte kan plocka in vikarier för att täcka upp under semestrar och föräldraledigheter.

Enligt Bengt Jansson, som håller i sommarbemanningen i Västernorrland, kommer man trots allt att kunna upprätthålla samma nivå som ifjol.

– Vi planerar att ha sex patruller dygnet runt, tre i Ångermanland och tre i Medelpad även i sommar. När vi såg hur situationen såg ut, och den är ju väldigt besvärande, så tog vi höjd för det väldigt tidigt.

För att få ihop det måste dock ”alla” poliser ut på fältet – inklusive höga chefer.

– Vi har över 20 utredare som ska ut och jobba i yttre tjänst och även chefer som går ut och gör enstaka pass för att täcka upp, säger Bengt Jansson.

– Chefer på alla nivåer och stabspersonal kommer att jobba pass i yttre tjänst. De har fått gå avrostningskurser inför sommaren, konstaterar Carina Ytterström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer