Polisen på plats vid skolstart

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan drar skolorna igång. Skjutsande föräldrar utgör den största trafikfaran för barnen på morgonen. Under hela veckan kommer polisen att kontrollera farten bland annat vid skolor.

På morgonen när barnen börjar skolan är faran som störst.

-Då är det många föräldrar som kommer och lämnar sina barn, som kommer då från båda hållen här och kanske också lämnar av sina barn på motsatt sida. Så att det är inte det bästa, säger Yvonne Sahlén, rektor på Södermalms skola.

Oroliga rektorer

En undersökning gjord av ett försäkringsbolag visar att två tredjedelar av rektorerna i Västernorrland tycker att trafiksäkerheten utanför deras skolor är ett problem. Och största risken står barnens föräldrar själva för.

-Största problemet är ju föräldrarna som skjutsar sina barn till skolan, ända fram och det kan man inte bygga bort, fortsätter Yvonne Sahlén

-Vi kan ju aldrig bygga för så mycket utrymme som behövs under en så kort tid på morgonen för då skulle det inte finnas plats för någon skola, utan bara parkeringsplatser, säger Madeleine Blom på Sundsvalls kommun.

Säkerhet

Idag är första dagen på polisens årliga nationella säkerhetsvecka – och de kommer att finnas bland annat vid skolorna.

– Ja, genom att vara synligare på den här platsen så kan vi ju förhoppningsvis förebygga en del av det här, att få ner farten och förevisa många bilister att stanna på ett lämpligare ställe. Det kanske var bättre att stanna en liten bit innan, på någon ficka och ungdomarna går på trottoaren en liten bit. Det är ju generellt säkrare, menar Jesper Claesson på polisens länstrafiksavdelning i Västernorrland.

Kan rädda liv

Under veckan kommer polisen att kontrollera farten. Ett barn som blir påkört av en bil som kör 50 kilometer i timmen har väldigt liten chans att överleva.

– Om man säger att man närmar sig hastigheter runt 50 kilometer i timmen och över, så är det väldigt liten chans att överleva i trafiken med en direktträff av en bil. Kör bilen 30 kilometer i timmen har man en chans att överleva vid kollisionen och det är mycket större chans att den som kör hinner stanna och upptäcka hinder i trafiken, säger Jesper Claesson.

– Vi kan ju uppmana föräldrar och informera föräldrar, men sen är det ju ändå de som kör bilarna, avslutar rektor Yvonne Sahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.