Foto: TT

Polisen självkritisk efter Fredrikaolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Fredrikaolyckan där en polis omkom och en skadades svårt har blottat flera brister i polisens utrustning och utbildning.

På punkt efter punkt efter punkt lovar nu polisen i region Nord att felen ska rättas till. Från Arbetsmiljöverkets sida är man dock orolig att den kritiserade regionledningscentralen i Umeå inte kommer att leva upp till kraven på en säker arbetsmiljö för poliser i skarpa utryckningslägen.

Stress på ledningscentralen

När det gäller inköp av utrustning och löften om utbildningsinsatser är Arbetsmiljöverket nöjd med polisens arbete efter Fredrikaolyckan. Däremot vill man veta mer hur den överbelastade regionledningscentralen ska kunna leva upp till kraven på ett systematiskt arbetsmiljöarbete:

Polis död efter biljakt

– Vi har följt debatten om stress och hög belastning och Fredrikaolyckan har satt fingret på hur viktigt det är med ett ledningsarbete som fungerar vid utryckning. I den delen har vi inte fått några svar från polisledningen i region Nord ännu, säger Heli Aarnipuro vid Arbetsmiljöverket.

Johan Pesula är huvudskyddsombud vid polisen i Sundsvall. Han välkomnar Arbetsmiljöverkets initiativ.

– Det är en bra frågeställning. När Fredrikaolyckan inträffade var vi kvar i den gamla organisationen med fyra länskommunikationscentraler som idag slagits samman till en gemensam i Umeå och det kan givetvis ha effekt på hur arbetsmiljöarbetet fungerar, menar Pesula.

Ändringar genomförs

Fredrikaolyckan kommer att få konkreta följder i polisens vardag. Det framgår av polisens utredning av arbetsolyckan.

* Alla utryckningsfordon ska utrustas med spikmatta.

* Alla utryckningsfordon får bältesknivar vilket inte varit standard. I Fredrika blev just det en akut brist när det blev svårt för poliserna att få ut de kollegor som hängde medvetslösa i vattnet i den upp och nedvända olycksbilen.

* Samtliga utryckningsfordon bör också utrustas med hjärtstartare samtidigt som det ska ske utbildningsinsatser i livräddning i vatten och hjärt-lung-räddning.

– Det absolut viktigaste är att vi skärper upp utbildningsinsatserna för personalen inte minst när det gäller halkkörning och bilkörning i pressade situationer, säger Pesula.

Sätter standard

Han menar att de nya kraven ska sätta standard för utryckningsfordon och poliskåren i hela riket.

– Mycket av det som nu måste ändras insåg vi ganska omedelbart efter olyckan men kravet på hjärtstartare har kommit underhand under våren. Det är en utrustning som kan komma väl till hands i glesbygd och i andra sammanhang, säger Pesula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter biljakt

Mer i ämnet