Polisen: ”Skönt med ett besked”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill inte kommentera åklagarens kritik, men betonar att man har fullt förtroende för det polisbefäl som hade ansvaret för biljakten.

Thomas Nilsson som är chef för polisens interna utredningsenhet i region Nord är försiktig i sina kommentarer. Orsaken är att åklagarens utredning visserligen friar polisbefälet från ansvar men samtidigt riktar allvarlig kritik mot hur jakten genomfördes.

Åklagaren Håkan Roswall kritiserar beslutet att genomföra förföljandet. Brottsmisstankarna var vaga och åklagaren konstaterar att skälet, att passera en vägspärr utan att stanna, inte är tillräcklig grund för att genomföra en 12 mil lång polisjakt i hastigheter på till 190 kilometer i timmen. Åklagarens redogörelse för händelseförloppet och sina avvägningar bygger på 15 förhör, tekniska utredningar och är sex sidor lång.

Polis död efter biljakt

– Jag vill inte kommentera detaljerna i åklagarens beslut. Vi måste få tid att gå igenom materialet innan vi kan dra några slutsatser, säger Thomas Nilsson.

Även om polisbefälet frias är det med åklagarens egna ord, ”med tvekan” han fattat beslutet. Thomas Nilsson poängterar dock att polisen har ett orubbat förtroende för sin medarbetare:

– Han är en av våra mest erfarna och betrodda och det är skönt för alla parter att vi kommer till ett avslut, säger Nilsson.

Internt utreder också polisen vilka övriga erfarenheter man kan dra av olyckan. SVT har tidigare berättat om utrustningsbrister i polisens bilar men det kan också bli aktuellt med utbildningsinsatser och översyn av rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter biljakt

Mer i ämnet