Hör Peter Johansson, föundersökningsledare, berätta om polisingripandet där polisen sköt varningsskott. Foto: Eva Harström/Örjan Leek

Polisen sköt varningsskott mot hotfull man i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Polisen sköt varningsskott för att övermanna en hotfull man i centrala Härnösand tidigt på lördagskvällen. Detta efter att mannen med ett knivliknande föremål sprungit runt och hotat barn.

Flera personer ringde in om den 35-årige mannen, som hotade folk med tillhygge.

– Mannen sprang omkring i ett bostadsområde och hotade företrädelsevis barn med ett knivliknande föremål, berättar Peter Johansson, jourhavande förundersökningsledare.

Avlossar varningsskott

Polisens patrull kom till platsen och när de konfronterade mannen så uppstod en situation, där polisen valde att skjuta varningsskott.

– I samband med att mannen grips blir han hotfull mot polisen. Då använder man skjutvapen och avlossar ett varningsskott, säger Peter Johansson.

SVT Västernorrland har pratat med en kvinna som bor i området. Enligt henne var det strax efter sju på lördag kväll det hände.

– Jag hörde ett skott när jag låg inne i lägenheten och vilade. Det lät som världens knallskott, berättar hon.

Vittnen förhörs

Ingen person har blivit skadad under händelsen.

Mannen är nu misstänkt för grovt olaga hot. Under kvällen vidtog polisen flera utredningsåtgärder, som förhör med vittnen och målsägande, samt teknisk undersökning av platsen.

Att polisen använde tjänstevapnet kommer att granskas av en särskild utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.