Förundersökningsledare Henrik Blusi ser att polisen ofta gör beslag av kokain i samband med utredningar av våldsbrott. Foto: SVT

Polisen: ”Vi träffar på kokain var och varannan dag”

Uppdaterad
Publicerad

Kokain blir allt vanligare på krogarna i länet. Senast förra fredagen gjorde polisen tillslag på några av krogarna i Sundsvall och flera gäster visade sig ha tagit kokain.

För några år sedan fanns det, enligt polisen, knappt någon kokain i länet. Men så är det inte längre.

– Nu träffar vi på kokain var och varannan dag. Speciellt i krogmiljö, säger Henrik Blusi, förundersökningsledare.

Hade kokain på sig

Förra fredagen gjorde polisen tillslag på några krogar i centrala Sundsvall.

– Vi tog in sex personer som skäligen misstänkta för ringa narkotikabrott. Tre av de personerna visade sig positiva på kokain och en av personerna hade tre gram på sig, säger Henrik Blusi.

Kokain ger ett relativt kort rus och är kraftigt beroendeframkallande. Den som missbrukat länge kan drabbas av retlighet och misstänksamhet.

– Kokain används av ungdomar och upp till övre medelåldern. Det är mer knutet till uteställen och till festande. Man sitter inte hemma och dra linor, säger Henrik Blusi.

Kokain i samband med våldsbrott

Efter en fest som urartat i Skönvik i Sundsvall i mars i år dömdes sex ungdomar för att ha fört bort en kvinna och misshandlat en man. Under rättegången kom det fram att det bland annat förekommit kokain på festen.

– I olika former av våldsbrott som vi utreder,  gör vi även beslag av kokain i samband med utredningen. Det är relativt vanligt, för kokain är en relativt vanlig drog i länet just nu, säger Henrik Blusi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.