Foto: SVT/Fredrik Israelsson

Polisprotest mot låga löner

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen protesterade polisen mot dåliga löner och den nya organisationen. Deras protest polisanmäldes.

Det handlar en landsomfattande protest mot för låga löner, underbemanning och för mycket att göra.

Poliserna visar sitt missnöje genom att köra i kolonn till torg i olika städer runt om i landet – bland annat alltså i Sundsvall.

– Vi är för få, vi har för mycket att göra och vi har för dåligt betalt, säger en polisman från Sundsvall som liksom sina övriga demonstrerande kolleger inte vill stå med sitt namn när SVT träffar dem.

Kommit och gått

Under tisdagsförmiddagen hade deltagarna i manifestationen kommit och gått på Stora torget i Sundsvall, men totalt har hittills ett tiotal poismän deltagit i aktionen.

Aktionen sker inte på initiativ av Polisförbundet, men facket förbereder för konflikt eftersom de inte får något gehör från arbetsgivaren för sin krav.

Lägstalön 25.000

Bland annat handlar det om en lägstalön på 25.000 kronor. Polisförbundet kräver också att en polis med fem år i yrket inte bör ha en månadslön som är lägre än 28.000 kronor.

Organisation i kaos

Det handlar om mer än lönerna. Den nya organisationen har ställt till oreda, enligt facket. På sin hemsida skriver Polisförbundet:

”Omorganisationen har skapat en organisation i kaos. När arbetsgivaren inte ens vill värdera sin poliskår med rimliga löner har ilskan och frustrationen hos våra medlemmar nått kokpunkten.”

Chefen för Medelpads polisområde, Josef Wiklund, säger till SVT Västernorrland att han har respekt för polisernas frustration:

– Vi har en lönerevision som inte är färdig, vi har en omorganisation som tär på krafterna och vi har en arbetsbelastning som är förändrad. Sen vill jag vädja till poliserna att vara kloka i sina ställningstaganden och välja på vilket sätt man vill manifestera, så att man inte riskerar att göra sig skyldig till brott mot ordningslagen. Om det nu skulle vara fråga om en demonstration kan det vara så att den kräver tillstånd, även om det handlar om poliser, förklarar han.

Polisanmäldes

Under eftermiddagen polisanmäldes protesten. Anmälaren är enligt polisen anonym och brottet rubriceras som ”olaga sammankomst”. Hurvida det begåtts något brott ska nu utredas av polismyndighetens särskilda utredningar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.