Foto: Ingvar Karmhed/TT

Polisman strök böter – får varning

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Sundsvall tilldelas en varning av Polisens personalansvarsnämnd. Osaken är att polisen makulerat ett föreläggande om böter till en motorcyklist som körde mot rött.

Historien börjar med att polismannen ser en motorcyklist köra mot rött ljus, det har bara varit rött i några sekunder men polismannen tvekar inte om att det är ett brott. MC-föraren stoppas och bötfälls.

Förlorar körkortet

Efteråt står det klart för polismannen att MC-föraren kommer att förlora körkortet eftersom det regelmässigt dras in vid den här typen av brott. Polismannen tycker att det är ett för hårt straff och ångrar att han skrev ut boten. Han kontaktar en kollega och får enligt honom själv rådet att riva boten. Han ringer även MC-föraren och meddelar att han ångrat sig. Han ger rådet att inte betala böterna.

Kan inte upphävas av polis

Enligt regelverket är en ordningsbot det samma som en dom utfärdad av en domstol som vunnit laga kraft. Den kan en polis inte upphäva. Polismannen har därför gjort fel.

Polismannen har hävdat att det rör sig om ett missförstånd mellan honom och kollegan men personalansvarsnämnden menar att alla anställda har ett eget ansvar och utdelar nu en varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.