Politiker lovar ändring

Uppdaterad
Publicerad

Efter Mittnytts reportage om Ann Burman på Hellbergsgården i Sundsvall lovar nu socialnämndens ordförande, Mats-Johan Adner (M) att se över behovet av demensboende för yngre med demenssjukdom.

SVT Mittnytt har i en serie reportage granskat demensvården för den växande gruppen yngre med demenssjukdom.

Ann Burman är 65 är och inlåst på Hellbergsgården i Sundsvall. Hon behöver aktiviteter men får bara komma ut någon gång i veckan. Hon vårdas på ett gruppboende där övriga är betydligt sjukare och betydligt äldre.

– Jag blir bestört. Jag skulle aldrig vilja hamna i den situationen och det är hemskt att se hur vi inte kan tillgodose hennes behov att få röra sig och att få leva, säger socialnämndens ordförande, Mats-Johan Adner (M) med anledning av reportagen.

Boenden för yngre

Han uppger också att kommunen nu ska se över behovet av särskilda boenden för yngre dementa.

– Vi ska titta på det, eftersom det uppenbart är en växande grupp med särskilda behov. Men det är en inte alldeles lätt fråga att lösa eftersom yngre dementa kommer att bli äldre och vi har en kvarboendeprincip som vi inte vill gå förbi. Det här är deras hem. Lösningen kan vara att inrätta särskilda boenden för yngre och följa upp med nya boenden eftersom behovet uppstår, säger Adner.

”Vi borde ha björnkoll”

Han är förvånad att beviljade stödinsatser för de gamla inte verkställs på boenden. I exemplet Hellbergsggården berättar personalen att de inte hinner med att ta ut de gamla på promenader och andra beviljade stödinsatser.

– Så får det naturligtvis inte vara. Det är ett lagbrott, men jag är inte helt säker på att det rör sig om personalbrist. Lösningen kan också vara att se över hur arbetet på äldreboendena är organiserat. Vi måste se över det här så att vi lever upp till lagens krav.

Mittnytt: Borde ni inte känna till det här?

– Visst, vi borde ha björnkoll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar demensvården

Mer i ämnet