Den svenska laxen håller på att dö ut, men politikerna låter överfisket fortgå. Foto: SVT

Laxen på väg att dö ut

Uppdaterad
Publicerad

Projektet att få tillbaka laxen i Moälven söder om Örnsköldsvik kämpar i motvind. Hittills har varje återvändande lax kostat osannolika 100 tusen kronor samtidigt som svenska fiskemyndigheter tillåter ett omfattande och bidragsfinansierat fiske efter vildlax i Östersjön.

Uppvandringen av lax i Moälven och andra svenska vildlaxälvar har visserligen varit bättre i år än på länge men är ändå långt ifrån någon hållbar nivå. I Moälven skulle det inte finnas lax om inte människan hjälpte till och när man nu gläds åt årets återvandring ska man komma ihåg att det är extremt dyra laxar som simmar genom den restaurerade älvfåran och den i berget insprängda laxtrappan. Hundra tusen kronor har varje lax kostat.

– Det är helt osannolikt, konstaterar Bo Öhman, som jobbat med restaureringen av Moälven.

UG – vildlaxen

Det största hotet mot vildlaxen är det storskaliga fisket. När svenska fiskemyndigheter tillåter dubbelt så höga laxfiskekvoter som forskarna rekommenderar, samtidigt tillåter ett okontrollerat husbehovsfiske och dessutom bidragsfinasierar yrkesfisket med mångmiljonbelopp går inte ekvationen ihop.

Först lägger staten stora resurser på att försöka få tillbaka vildlaxen till älvarna, t ex i Moälven, sen tillåter man yrkesfisket att med hjälp av statliga pengar att fiska upp laxarna innan de hunnit tillbaka till hemälven där de ska reproducera sig och föra arten vidare. Det är som att ge bönderna betalt för att äta upp sättpotatisen. Fast värre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – vildlaxen

Mer i ämnet