Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör privatekonom Ingela Gabrielsson dela med sig av tips på hur man kan göra när det är dags för bostadsköp. Foto: SVT

Banken om att ge lån till att köpa hus i glesbygd: ”Individuell prövning”

Publicerad

Med stora industriella satsningar på gång i Västernorrlands län kommer också frågor om tillgång på bostäder och om man vågar satsa på ett bostadsköp i tider med stigande räntor.

I klippet ger privatekonom Ingela Gabrielsson sina bästa tips.

I Ånge har man börjat se över bostadsmarknaden och har bjudit in entreprenörer som skulle kunna möjliggöra nya projekt i kommunen och man tittar på olika tomter som skulle kunna detaljplaneras.

Går man som privatperson i bostadstankar finns det flera frågor som är viktiga att tänka på om man vill låna pengar för sitt boende. Spelar det till exempel någon roll om huset ligger i glesbygd?

Individuella prövningar

För bankerna har det mindre betydelse om det är en växande glesbygd eller i en storstad som man vill köpa bostad.

– Det är ju en jättespännande utveckling på gång i Ånge och det kommer förmodligen att bli en större efterfrågan på bostäder. För bankerna kommer det att bli individuella prövningar för att se de förutsättningar som finns just då för tänkbara låntagare, säger privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea.

Höga räntor här för att stanna

Stigande räntor är en oroande faktor men Ingela Gabrielsson tror inte på att ränteläget kommer att hamna på de siffror som var under 90-talet, då boräntan var över tio procent.

– Vi hade ett annat skattesystem och andra avdragsregler när det gällde boräntorna och allt det spelar ju in idag. Vi har ju de här höga boräntorna vi ser nu och det är väl någonting vi kanske måste vänja oss vid framöver, säger Ingela Gabrielsson.

I klippet ger Ingela Gabrielsson sina  tre bästa ekonomitips.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.