Kristina Mårtensson, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Västernorrland. Foto: Anna Beijron SVT

Psykiatrichefen om OCD: ”Man är inte galen”

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för vuxenpsykiatrin i Västernorrland slår hål på flera myter kring tvångssyndrom och konstaterar att det pratas lite om diagnosen som drabbar många. Drabbade väntar ofta flera år med att söka hjälp.

– Många tänker att de är galna fast man inte är det. Det är ganska normalt att man har ritualer och vidskeplighet i vardagen. Men när det går överstyr och tar mer än en timme om dagen så blir det ett funktionshinder, säger Kristina Mårtensson som är chef för vuxenpsykiatrin i Västernorrland.

Hon förklarar att OCD är en psykiatrisk problematik, ett ångestsyndrom som består av olika typer av tvångstankar.

Ångest och obehag

– Det är tankar som är ofrivilliga och väcker ångest och obehag och som man försöker få bort med olika ritualer, säger Mårtensson.

Hon säger att det är vanligt med bacillskräck, tvångstankar och irrationell rädsla för smitta och smuts. Det är inte alltid problematiken syns för andra, men det kan uppta en stor del av den drabbades liv.

– Ritualerna kan ta timmar i anspråk. Det kan gå i perioder. Oftast blir de värre om man är utsatt för stress.

Många skäms

Många upplever sina problem som skamliga och det tar i genomsnitt åtta år innan man söker professionell hjälp. Rekommendationen är att söka hjälp tidigt.

– Jag tror att en viktig del är att acceptera att man har de här problemen och inte skämmas för dem. En vanlig följd är att man blir deprimerad, skäms och tror att man är ensam. Men det är i själva verket ganska vanligt.

Lika vanligt som spelberoende

Man uppskattar att cirka två procent av befolkningen har OCD, ungefär lika många som är spelberoende i Sverige.

– Många andra psykiatriska diagnoser är inte lika tabu och skamliga. Kändisar går ut och berättar att man har ADHD och bipolär sjukdom men OCD går man inte ut med lika lätt. Många skäms nog för att det ser konstigt ut i andras ögon, tror Kristina Mårtensson.

Okunskapen kring diagnosen är stor vilket leder till en rad fördomar kring OCD. I klippet hör du tre myter om tvångssyndrom.

Det här är OCD -tvångssyndrom

OCD kommer från engelskans Obsessive Compulsive Disorder.

Tvångshandlingarna kan exempelvis vara en eller flera av följande saker:

  • Du upprepar ett visst ord i tankarna.
  • Du tvättar händerna ofta för att du är orolig för smuts eller bakterier.
  • Du sorterar saker på ett visst sätt tills det känns helt rätt.
  • Du kollar att till exempel spisen är avstängd, fast du redan har gjort det flera gånger.

Det är viktigt att du söker vård om du har besvär som hindrar dig i vardagen. Utan behandling kan besvären vid tvångssyndrom bli långvariga. De går ofta inte över av sig själva.

Vid tvångssyndrom kan du vara väldigt upptagen av tvångstankarna. Det kan leda till att du har svårt att ta dig exempelvis till skolan eller till jobbet.

Terapi hjälper

Det är vanligt att du som har tvångssyndrom skäms över dina tvångstankar och tvångshandlingar. Det kan därför kännas svårt att börja prata med någon om tankarna eller det du gör.

Både läkemedel och KBT, kognitiv beteendeterapi, används i behandlingen.

Man uppskattar att ca 2 % av befolkningen har OCD, ca 160 000 personer. Fördelningen mellan män och kvinnor är jämn. Däremot kan OCD visa sig tidigare hos män. Studier visar också en viss skillnad mellan män och kvinnor i typen av tvång. T.ex är det fler kvinnor som har renlighetstvång medan män oftare har symmetritvång.

Källa: 1177 Vårdguiden och OCD-förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.