Branden i Brattsjö, drygt sex mil utanför Örnsköldsvik, pågick i en dryg vecka och krävde stor personalstyrka. Foto: Jennie Johansson/SVT

Räddningstjänsten hoppas på nya deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

När branden i Brattsjö härjade som värst hade räddningstjänsten i Örnsköldsvik fullt upp. Men många frivilliga hörde av sig och ville hjälpa till. Nu hoppas räddningstjänsten att man kan rekrytera några av dem som nya deltidsbrandmän.

Det var en tuff sommar för räddningtjänsterna i landet. Personalen avbröt sina semestrar eftersom det annars inte gick att få ihop det i organisationen. Hemvärnet blev inkopplade och frivilliga hjälpte till på olika sätt.

Samtidigt gick Brandmännens riksförbund ut med att det saknades 2500 deltidsbrandmän i landet. I Örnsköldsvik är situationen liknande, där saknas drygt 20 deltidsbrandmän, eller som det egentligen heter; räddningstjänstpersonal i beredskap.

Många frivilliga

Håkan Wiberg är chef för räddningstjänsten i Örnsköldsvik, han hoppas nu att några av sommarens frivilliga ska söka sig till räddningstjänsten.

– Det är väldigt många som hörde av sig i sommar och ville hjälpa till, främst vid den stora branden i Brattsjö, och några av dem har vi tagit kontakt med och uppmanat att söka sig till brandmannayrket, säger Håkan Wiberg.

Det har till och med varit så att frivilliga inte har fått hjälpa till.

– Det finns ju en säkerhetsaspekt också, det är inte bara att skicka ut folk i skogen, säger Håkan Wiberg.

Pussel med scheman

Idag finns 130-140 deltidsbrandmän i Örnsköldsvik, men Håkan Wiberg säger att man skulle behöva 160 till 165 för att få organisationen att gå runt.

– Vi får försöka pussla, vi har ju den organisation vi har och det är en grym logistik för att få ihop det. Men de anställda gör ett otroligt bra jobb själva med att byta och pussla med scheman.

Problemen uppstår när insatserna tar lång tid, till exempel vid branden i Brattsjö, och samtidigt pågår resten av verksamheten som vanligt med trafikolyckor och andra bränder. Då krävs att allt fungerar och att det finns personal att tillgå.

73 skogsbränder

Under perioden 10 juni till 31 juli hade de 170 insatser och av dem var 73 mark- och skogsbränder, ett normalt år har räddningstjänsten i Örnsköldsvik annars 10 till 15 skogsbränder.

– Under en dag hade vi 13 insatser. Det var en logistik som inte var helt enkel att lösa, men jag tycker vi har gjort det bra i alla fall, säger Håkan Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.