Våldet oroar byborna i Viksjö Foto: Jörgen Bodesand

Vindkraften lockade kriminaliteten till byn – rädslan lever kvar i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Det är två år sedan det stora vindkraftprojektet drog in i den lilla byn Viksjö och med det kom också oron och rädslan. Projektet lockade till sig ett företag med koppling till Hells Angels och i höstas sköts en vindkraftarbetare i benen.

Det som fortfarande oroar i byn är att polisen inte lyckats lösa skjutningen som skedde i stugbyn sent en höstkväll. Vindkraftarbetaren sköts med två skott varefter gärningsmännen lämnade platsen. En person häktades som misstänkt men släpptes senare.

Skjutningen en gåta

– Om det har någon koppling till vindkraftprojektet eller de tidigare historierna eller inte vet varken vi eller polisen. Det som är jobbigt är att man uppenbarligen inte kunnat lösa det hela, säger Björn Nordling i Viksjö.

Vindkraftparken Hästkullen

De tidigare historierna han syftar på utspelade sig i Viksjö för ett och ett halvt år sedan. Ett bolag som kontrakterats i projektet av den dåvarande huvudentreprenören, Active Works och dess systerföretag NLC, fick lämna bygget sedan anställda uppträtt hotfullt mot lokalbefolkningen.

Grovt kriminella

I höstas gick även det bolaget i konkurs och efter det har insynen i bolagets affärer ökat. När SVT Västernorrland granskar de 15 anställda som fick dela på 1,3 miljoner i statlig lönegaranti visar det sig att hälften förekommer i polisens brottsregister. I flera fall rör det sig om våldsbrott, vapenbrott och annan grov kriminalitet.

En av de anställda dömdes på 90-talet för ett uppmärksammat gangstermord i Stockholm och en annan dömdes så sent som 2014 för att ha skjutit ihjäl en man.

För ett år sedan gjorde polisen ett tillslag i bolagets lokaler och där påträffades bland annat automatvapen och sprängämnen.

Nystart efter konkurs

Det fanns också starka kopplingar till den kriminella organisationen Hells Angels i bolaget, Trots konkursen finns männen bakom fortfarande kvar i byggbranschen – de har nyligen startat ett nytt bolag.

Det konkursade företaget har under flera år samarbetat med Active Works och NLC, som kontrakterade de underentreprenörer som skulle bygga vägar och fundament i vindkraftparken.

Active Works och NLC gick i konkurs i höstas med skulder på 214 respektive 68 miljoner kronor. Merparten av dessa gigantiska belopp är skulder som de båda bolagen har till underentreprenörerna i Viksjö som inte fått betalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet