Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs, under ett tidigare besök i Sverige. Den gången i Örebro. Foto: Pavel Koubek/TT

Rasmus Paludan planerar att demonstrera i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme partiledaren Rasmus Paludan har ansökt om att på måndag demonstrera i Sundsvall.

– Han har sökt om allmän sammankomst för sina meningsyttranden men tillståndet är inte hanterat än, säger lokalpolisområdeschefen Josef Wiklund.

I påskas ledde politikerns offentliga framträdanden, där han bland annat brände Koranen, till stora oroligheter på flera platser i landet. Nu vill Rasmus Paludan demonstrera i Sundsvall för första gången. Polisen vill inte uttala sig om vilken plats han har ansökt om, men enligt Sundsvalls Tidning ska det vara utanför moskén.

– Vi har byggt upp en organisation för att omhänderta det här precis utifrån den modell och de begränsningar som vi har gjort inom polisen överallt i Sverige, sedan de lite mer oroliga kravallerna i Örebro. Vi räknar inte med några större ordningstörningar, säger Josef Wiklund och fortsätter:

– Det är ganska viktigt att sätta i sitt sammanhang, han har ju haft ett flertal meningsyttringar i Sverige sedan kravallerna och bara ett ytterst fåtal av dem med små ordningsstörningar. Så det har ju blivit ett annat fokus på de här tillställningarna.

Ansökan kom in under fredagen och är inte behandlad ännu, men Josef Wiklund tror att den kommer hinna bli det trots att det är med kort varsel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för en bakgrund på Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram Kurs. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer