Skulebergets rastplats Foto: Christian Badenfelt, Trafikverkets bildarkiv

Rastplatser för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket bygger en rastplats för nio miljoner i Sollefteå och rastplatsen i Skuleberget kostade Trafikverket 12 miljoner. Målet är att rastplatserna ska öka trafiksäkerheten.

I höst börjar Trafikverket byggandet av en rastplats på väg 90 strax norr om Ångermannabron i Sollefteå.

Rastplatsen ska förutom parkeringsplatser också ha sittplatser med bord, toalett och informationstavla.

Projektet är budgeterat till nio miljoner kronor.

Del av Naturum

En liknande rastplats invigdes i Skuleberget i juli i år. Den byggdes tillsammans med Naturvårdsverket och är också en del av Skulebergets Naturum. Den kostade totalt 18 miljoner varav 12 miljoner var Trafikverkets del.

– Vi har inga mätningar så vi kan säga exakt, men som vi sett själva har det varit många där, så vi är nöjda med utfallet, säger Torbjörn Nylander, Trafikverket.

Fler pauser

Rastplatserna ingår i Trafikverkets plan att öka antalet rastplatser längs vägarna. Målet är att det ska finnas rastplatser med 40-80 minuters mellanrum längs de största vägarna. De ska leda till en ökad trafiksäkerhet, då den ger möjlighet till bilisterna att ta paus i bilkörandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.