Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen ska tillsätta en utredning för att se över regelverket för vattenbruk och fiskelagen. Hör landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) berättar om utredningen i videon. Foto: SVT

Regeringen ser över fiskelagarna – vill underlätta för fiskodlare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ska tillsätta en utredning för att se över regelverket för vattenbruk och fiskelagen.

Tanken är att förenkla förutsättningarna för att bedriva vattenbruk – en fråga som har varit omdiskuterad i länet.

Vattenbruk innebär produktion av alla slags djur och växter i vatten, och att bedriva vattenbruk, framför allt fiskodlingar, har varit ett omdiskuterat ämne i länet. Bland annat har fiskodlingar längs Höga kusten avvecklats av miljöskäl, eftersom att odlingsmetoden i öppna kassar bedömdes medföra ansenliga utsläpp av fosfor och kväve.

Regeringen vill nu utreda hur bestämmelserna kan förenklas för att främja ett mer konkurrenskraftigt och hållbart vattenbruk. Nyheten presenterade under torsdagen då landsbygdsministern var på valturné i Ullånger, Höga kusten.

–  Vi kan ju titta på Norge, de har ju samlat alla sina lagar när det gäller vattenbruket i en lag, just för att de vill främja vattenbruket, säger landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S).

Klar om ett år

Utredningen av regelverket för vattenbruk ska redovisas senast första juli 2023.

När det kommer till fiskelagen handlar det om att anpassa regelverket efter EU:s bestämmelser, där det pågår förhandlingar om omfattande förändringar av regelverket för fiskerikontroll.

Vad är vattenbruk?

Vattenbruk är ett samlingsnamn för näringar som inriktar sig på odling av vattenlevande djur och växter. Odling sker både för konsumtion och för utsättning.  Idag är det regnbåge och blåmusslor som står för den största produktionsandelen. Traditionell kassodling är den vanligaste odlingstekniken vid odling av matfisk. Matfiskodlingarna är spridda över hela landet och finns i både kustområden och inland.

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.