Regeringens utredare kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Landets socialtjänster får kritik för bristande stöd till föräldrar som får sina barn omhändertagna. Föräldrarna lämnas ofta i sticket menar regeringens utredare.

Vi har i en serie inslag berättat om tvångsomhändertagandet av Felix. Hans föräldrar tillhör dom som upplever sig kränkta och övergivna av socialtjänsten och dom får stöd av regeringens utredare som förbereder en skärpning av reglerna.

Föräldrarna får inte glömmas bort, menar Håkan Ceder, tidigare överdirektör vid Socialstyrelsen.

Fallet Felix

– Jag får många telefonsamtal från föräldrar vars barn blivit omhändertagna och som tycker att det stöd de får är alldeles otillräckligt. De upplever att kontakten upphör med socialtjänsten när barnet blivit omhändertaget. Jag tror att om de får ett bra stöd kan relationen med barnet och familjehemmet fungera på ett bättre sätt än om man inte får det stödet, säger han

Senare i juni ska han överlämna resultatet av sitt utredningsuppdrag till regeringen. Syftet är att se över tvångsvården av unga och stärka barnens rättigheter och rättssäkerheten vid omhändertaganden. Det är första gången på 30 år som lagen om särskilda bestämmelser för vård av unga (LVU).

Håkan Ceder vill inte närmare gå in på sina utredningsförslag men betonar ett närmare samarbete mellan socialtjänsten, föräldrar och familjehem. Ett enligt Håkan Ceder eftersatt område.

– Det finns kommuner som arbetar bra med de här frågorna men generellt varierar det. I flertalet kommuner är det eftersatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Felix

Mer i ämnet