Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Lindbäck, enhetschef region Västernorrland, säger att regionen har identifierat en lösning på problemet. Foto: SVT

Regionen om bristen på allmänläkare: ”Satsa underifrån”

Publicerad

Det är en stor brist på allmänläkare i landet och i Västernorrland är bristen som störst, om man tittar per hundratusen invånare.

– Det är svårt att säga vad det beror på, men vi tror att vi har identifierat lösningen säger Jonas Lindbäck, enhetschef på region Västernorrland.

Grannlänet Jämtland är bäst i landet vad gäller antal allmänläkare som är sysselsatta inom hälso- och sjukvård, 78 stycken per hundratusen invånare. I Västernorrland är siffran 43.

– De har ett jättebra program, de har många ST-läkare i allmänmedicin och fin tillväxt underifrån. Vi i Västernorrland börjar närma oss deras siffror underifrån och förhoppningsvis gör det också att vi på sikt kan vara självförsörjande på specialister inom allmänmedicin, säger Jonas Lindbäck.

I videon berättar han vad regionen tror måste göras för att lösa bristen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.