Foto: SVT

Regionen skärper och utvidgar rekommendationerna: Träffa bara de du bor med till valborg

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddet i länet har i samråd med Länsstyrelsen beslutat att införa fler och skärpta rekommendationer.

– Vi behöver få ned smittspridningstakten. Jag uppmanar alla att ta råd och rekommendationer på största allvar, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Pausen för barn- och ungdomsidrotten förlängs samtidigt tre veckor till.

För att sjukvården ska klara alla som läggs in med svår covid-19, måste länsborna skärpa sig. Budskapet från länets myndigheter är tydlig. Redan i morgon fredag införs de nya rekommendationerna:

Så få sociala kontakter som möjligt utöver arbete och skola. Arbetar du på en arbetsplats där man haft ett utbrott av covid-19 ska man undvika att vara ute på allmän plats.

”Fira valborg med måtta”

Personer över 20 år bör inte träna inomhus med fler än maximalt tre personer.

Och valborg bör firas med måtta.

– Jag vill understryka att du även då bara bör träffa dem i ditt hushåll för att skydda dig själv och andra från covid-19, säger Hans Boman.  

Rekommendationerna gäller även de som är vaccinerade eller har haft covid-19, och de gäller fram till och med 23 maj.

Nya bud för ungdomsidrotten

Samtidigt kommer nya bud när det gäller idrotten för barn och unga.

Folkhälsomyndigheten gick under onsdagen ut med att unga idrottare upp till 19 år skulle få börja delta i enstaka tävlingar och matcher igen. Men med tanke på smittläget i Västernorrland har regionen och Länsstyrelsen enats om att avvakta med ett sådant beslut för länet.

Fortsatt avrådan för tävlingar och matcher för unga kommer att gälla i några veckor till, i vart fall till och med den 21 maj.

Nya:

  • Allmänheten uppmanas att begränsa sociala kontakter och inte träffa andra än dem man bor med, utöver det som är nödvändigt på arbete eller i skola.
  • Den som arbetar i en verksamhet med pågående utbrott av covid-19 bör i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.
  • Träning i grupp (tre personer eller fler) bör inte ske inomhus för personer födda 2001 och tidigare. Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Detta gäller sedan tidigare:

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet