Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionens magnetkameror utslagna av hög luftfuktighet Foto: TT/Region Västernorrland

Magnetkameror utslagna av fukt – Region Västernorrland ställer in undersökningar

Uppdaterad
Publicerad

Den höga luftfuktigheten slog igår ut Region Västernorrlands fyra magnetkameror. Med hjälp av avfuktning har kameran på Örnsköldsviks sjukhus kunnat startas upp igen men båda kameror i Sundsvall och den i Sollefteå är trasiga.

Magnetkameror är känsliga för temperatur och luftfuktighet och nu har den senaste tidens värmebölja med hög luftfuktighet slagit ut Region Västernorrlands fyra kameror. Örnsköldsviks kamera är dock i drift igen efter att lokalen avfuktats under kvällen och natten.

– Ja, idag har vi tagit den i drift igen. Resterande kameror har havererat och vi väntar på reservdelar samtidigt som vi felsöker och avfuktar, säger tf verksamhetschef på röntgen, andreas Groth.

Drabbar patienter

I vissa fall kan undersökning med magnetröntgen ersättas med andra undersökningar. De i behov av just magnetröntgen, vilket är ett trettiotal patienter om dagen, bokas istället om. De mest akuta fallen skickas till Örnsköldsvik.

– Patienter med akuta behov styrs till Örnsköldsvik. Det är endast ett fåtal men vi har även hört oss för med regionerna norr och söder om Västernorrland om det skulle behövas, säger Andreas Groth.

Det är oklart när regionens samtliga magnetkameror kan tas i bruk igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer