Regionens säkerhetschef Mats Jonsson utesluter att medlet hamnat i drycken av misstag och förklarar varför i videon. Foto: SVT

Efter misstänkta sabotaget – säkerheten på Örnsköldsviks sjukhusrestaurang har höjts

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta sabotaget på regionens restaurang Höjdpunkten på sjukhuset i Örnsköldsvik har lett till en rad skärpta säkerhetsrutiner i verksamheten. Det berättar regionens säkerhetschef Mats Jonsson för SVT.

På region Västernorrland har man känt till analysresultatet av drycken sedan innan sommaren, men uppgifterna har inte blivit offentliga förrän nu.

– Vi har hänvisat till polisen eftersom det pågår en utredning, men resultatet kom före sommaren, säger Mats Jonsson.

Misstag uteslutet

Det var i maj som det upptäcktes att en måltidsdryck som serverades i tillbringare på sjukhusrestaurangen luktade och smakade konstigt.

Analysen av drycken visar att det ovälkomna ämnet i den till exempel finns i medel som används för att rengöra ytor i restaurangen. Att det skulle hamnat i drycken av misstag är inte troligt, menar han:

– Det är inte rester från rengöring, till det använder vi diskmedel.

Ökad säkerhet i restaurangen

Efter händelsen har regionen säkrat en rad rutiner. Exakt vilka och på vilket sätt vill Mats Jonsson inte säga men det handlar om flera saker.

– Jag vill inte säga i detalj för då får den som vill göra något reda på det. Men vi har säkrat skalskyddet, dörrar, lås och även rutiner på restaurangen; hur man förvarar och handhar livsmedel och rengöringsmedel.

Hur farligt är det är att få i sig det aktuella medlet?

– Det är inte nyttigt men exakt hur farligt det är kan jag inte svara på, konstaterar Mats Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.