Foto: TT

Regler för signalkräftor skärps

Publicerad

Reglerna kring signalkräftan kommer att skärpas i vissa delar av landet. Det är en följd av EU:s förbud mot att sälja och transportera en rad så kallade invasiva arter, främmande arter som sprider sig på ett okontrollerat och skadligt sätt, enligt Sveriges Radios Ekot.

Sverige har tidigare fått undantag för signalkräftan men den kommer framöver sannolikt inte att få fiskas eller säljas levande i Norrland och de nordöstra delarna av Svealand, säger kräftforskaren Lennart Edsman på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i en intervju med Ekot.

Ett stort problem är den illegala utsättningen och trots att den bara är tillåten på fyra platser har den hittats på över 200 olika platser.

Havs- och vattenmyndigheten måste nu visa hur Sverige vill stoppa spridningen i ett så kallat hanteringsprogram som ska godkännas av EU i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.