Se eleverna som engagerar sig för mänskliga rättigheter Foto: Amanda Rubensson

Regnbågståg för mänskliga rättigheter

Publicerad

För att uppmärksamma den internationella dagen för mänskliga rättigheter anordnade Klara teoretiska gymnasium i Sundsvall ett Regnbågståg. Tåget avslutades med att inviga deras mänskliga rättighetskub.

Den 10 december är det den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Klara teoretiska gymnasium har valt att ställa ut en kub på Stora torget i Sundsvall. I kuben kommer det finnas olika utställningar under vintern och våren med temat ”rätten till en omvärld”.

– De unga behöver få verktyg för att kunna engagera sig i framtiden. Vi är så stolta över att se hur de tar på sig ansvar för att göra skillnad och göra världen lite bättre att leva i, säger Linda Fisher, rektor på Klara teoretiska gymnasium.

Eleverna som engagerar sig lite extra

Tidigare har eleverna samlat in pengar till Läkare utan gränser och andra organisationer.

– Vi brukar göra olika projekt, där vi har olika insamlingar och temadagar för att uppmärksamma de mänskliga rättigheterna, säger Elsa Weiss, elev på Klara teoretiska gymnasium.

FN:s internationella dagar

Internationella dagen för mänskliga rättigheter är en av FN:s så kallade internationella dagar som uppmärksammas över hela världen.

Den firas den 10 december och instiftades 1950 för att hedra FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs av Förenta Nationernas nationalförsamling just detta datum 1948.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.