Rekord-Matisse visas i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i vår utsåg Antikrundan sitt dyraste föremål någonsin – ”Stilleben med bord och buteljer”, av Henri Matisse. På lördag slås dörrarna upp för allmän beskådan på Härnösands konsthall.

Tavlan ingår i en samling på nästan 500 objekt som på 60-talet skänktes till Härnösands kommun av syskonen Nils och Elna Qvist – två, på den tiden, konstsamlare av rang. Tavlan är ett av Matisse tidiga verk från 1890-talet och är målad i naturalistisk stil. Något som han i dag inte är särskilt känd för.

– Vi har haft den i vår ägo en längre tid men kanske inte riktigt varit medvetna om vad det var. Men den här och andra konstverk är ju något vi vill lyfta, säger Maria Oldenmark, konstintendent.

Picasso

Men det är inte enbart Matisse som kommer att finnas för allmänhetens beskådan. Även konstverk av bland annat Pablo Picasso kommer att vara på plats.

– Vi kommer också att visa färgfilm från 20-talet som syskonen Qvist har filmat i sin trädgård. De hade faktiskt ett stort intresse för trädgård. I början var det inte så mycket färg, men ju mer tiden gick, ju mer färg blev det, säger Janne Björkman, konstnär.

Grävt ned sig

Janne Björkman och Maria Sundström är båda konstnärer och har varit med och tagit fram konstverken i Qvistska samlingen som kommer att visas på utställningen.

– Vi har grävt ned oss i arkiv på Murberget och gått igenom konsten för att komma fram till vad vi vill visa, säger Maria Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.