Den tidiga sommarvärmen ser ut att orsaka ett riktigt granbarkborreår. Foto: Skogsstyrelsen

Rekordfångst av granbarkborrar i Torpshammar

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsens övervakning av granbarkborrar visar på intensiv svärmning i år. I fällan i Torpshammar hittades rekordmånga borrar.

Totalt 16 fällor runtom i Sverige används i övervakningen av granbarkborrens svärmning och i den i Torpshammar noterades hela 12 000 stycken. Den tidiga sommarvärmen ligger bakom den intensiva svärmningen.

– Är det mer än 10 000 barkborrar i en fälla per säsong bedöms risken som stor för angrepp på granskog. Nu har vi över 10 000 på bara en vecka på en del håll, så då får vi beteckna det som väldigt högt, säger Gunnar Isacsson, expert på skadeinsekter vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Örnsköldsvik undantaget

Hela Västernorrlands län förutom Örnsköldsvik är klassat som bekämpningsområde där risken för angrepp är som störst.

– Det är viktigt att skogsägaren upparbetar höstens och vinterns färska granvindfällen och grövre snöbrott som vi haft gott om i mellersta och norra Sverige efter en snörik vinter. Gör man det nu och får ut det ur skogen inom tre till fyra veckor, följer både föräldrabaggarna och larverna med till industrin, säger Gunnar Isacsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.