Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Hammarström och Sofia Johansson, båda nyblivna mammor i Sundsvall, funderar över orsakerna till det minskande barnafödandet här i klippet. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Rekordlåga siffror för barnafödande – mamman Lina: ”Mer accepterat nu att välja bort barn”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den senaste statistiken så var antalet födda barn per kvinna förra året det lägsta som uppmätts i Sverige. Vad beror det på?

SVT:s reporter frågar mammor på öppna förskolan i Sundsvall vad de tror.

Inte sedan SCB:s mätningar som började i mitten på 1700-talet har fruktsamheten i Sverige varit lägre. Antalet födda barn per kvinna förra året var det lägsta som uppmätts. I snitt skaffar kvinnor 1,5 barn.

– Förra året föddes strax över 100 000 barn i Sverige, vilket är det minsta antalet på 20 år. Och då har ändå folkmängden ökat ganska mycket under de här åren, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

”Finns överallt”

– Vi ser också att nedgången bland antalet barn per kvinna gäller för alla åldrar, bland Sverigefödda och utrikesfödda samt på flera olika platser i landet, säger Lena Lundkvist.

”Dyrt att ha barn”

Häng med till öppna förskolan i Sundsvall där SVT träffade de båda nyblivna mammorna Lina Hammarström och Sofia Johansson.

– Det är ganska dyrt att ha barn. Och jag tror att fler också väljer att satsa på sig själva, säger Sofia bland annat om de sjunkande siffrorna för barnafödandet i landet och i länet.

Hör Linas och Sofias resonemang i videon ovan.

Så många barn föddes i länet 2023

Antal födda i Västernorrland under 2023. Siffran inom parentes avser antal födda 2022.

  • Härnösand: 189 (238)
  • Kramfors: 109 (125)
  • Sollefteå: 133 (123)
  • Sundsvall: 851 (850)
  • Timrå: 137 (140)
  • Ånge: 68 (64)
  • Örnsköldsvik: 462 (489)

Totalt 1949 barn föddes i Västernorrland under 2023. 2835 personer i länet dog under året, vilket innebär ett födelseunderskott på 886 personer.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.