Rekordmånga falkungar

Uppdaterad
Publicerad

På 70-talet stod världens snabbaste fågel på utrotningens brant här i Sverige men nu är pilgrimsfalken tillbaka med besked och årets häckning i Västernorrland slår rekord.

Pilgrimsfalken är fågelvärldens jetplan. I störtdykningar kan den komma upp i hastigheter över 200 kilometer i timmen men arten drabbades hårt av miljögifter i mitten av förra seklet och var en hårsmån från att försvinna helt i Sverige. Men nu har trenden vänt och sedan några år är arten tillbaka även i Västernorrland och kurvan pekar rakt upp.

– Vi har 22 konstaterade ungar i Västernorrland och östra Jämtland i år och det är mer än man haft på 50 år i det här området, säger Peter Nilsson som jobbar med falkinventering och ringmärkning på uppdrag av länsstyrelsen i Västernorrland.

Bakgrunden till artens starka återkomst ligger dels i ett omfattande uppfödningsarbete där falkungar som matats med giftfri mat placerats ut i falkbon i södra Sverige och dels en allt renare miljö.

– En av de viktigaste faktorerna är att vissa miljögifter minskat och att falkarna får fram ägg och ungar, säger Peter Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer