Rekordvintern dyr för trafiken

Publicerad

Slaktade vägskyltar och snöröjning dygnet runt. Den snörika vintern har orsakat extrakostnader på över 200 miljoner i norra Sverige. Det visar en undersökning SVT gjort.

Snömassorna har skördat många offer den här snörika vintern. Tak har rasat, trafikolyckor avlöst varandra och när snön nu börjat smälta framträder resultatet av kampen om vägarna. Slaktade vägräcken, kantstolpar och vägskyltar överallt.

– Det har kommit så mycket på så kort tid att vi inte hunnit få undan snön i vinter säger Magnus Lilja projektledare på en av Trafikverkets entreprenörer, Peab.

Dyrast i modern tid

I vissa området har man periodvis tvingats använda grävmaskiner för att få fram vägskyltarna ur snömassorna. Entreprenörerna gör själva jobbet men det är Trafikverket som står för extrakostnaderna.

– Det här är rekord som vi ser över en hel vinter i modern tid säger Kristofer Engstrand projektledare på Trafikverket Region Mitt.

Prognos 200 miljoner

Trafikverkets budget bygger på kalenderår så först efter årsskiftet får vi en definitiv kostnad för året, men Trafikverket har tagit fram en prognos till SVT.

Prognosen visar på en extrakostnad på över 200 miljoner för Trafikverkets region Mitt och Nord, alltså Norrlandslänen och Dalarna. Omkring 140 miljoner för Region Mitt och 60 miljoner i Nord.

– Ja, vi vet inte än, så fort snön smält undan ska vi ut och se vad vi behöver byta och återställa säger entreprenören Magnus Lilja.

Besvärlig tjällossning

Och risken är stor att det blir betydligt dyrare. Trafikverket räknar med en besvärlig tjällossning på många håll och förbereder sig för en rejäl vårflod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer