Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ellen Forsberg från RF-SISU om att träna i coronatider. Foto: TT

RF-SISU Västernorrland: ”Man ska träna men göra det säkert”

Publicerad
Coronaviruset slår hårt mot idrotten i landet. Rådet från Riksidrottsförbundet är att fortsätta träna, men förnuftigt.
– Det ska givetvis anpassas för att minska risken för smittspridning, säger Ellen Forsberg, verksamhetschef på RF-SISU i Västernorrland.

Risken för spridning av coronaviruset har gjort att mycket idrott har ställts in. På Riksidrottsförbundets lokala avdelning, RF-SISU Västernorrland, jobbar man för att minska spridningen av viruset. 

– Det är många som förlorar inkomster som sedan påverkar deras vardag. Sedan är det ju så, att för många är idrott det bästa som finns och dessutom en viktig samlingspunkt. Givetvis är det naturligt att idrottsrörelsen ska göra allt vi kan för att minska smittspridningen, säger Ellen Forsberg som är verksamhetschef.

Egna rekommendationer

Vissa kontaktsporter är kritiska, hur jobbar ni förebyggande för att minska spridningen av viruset?

– Alla idrotter följer ju sitt SF:s (specialidrottsförbunds) egna rekommendationer och de rekommendationerna bottnar i Folkhälsomyndighetens. Vi följer ständigt utvecklingen och har interna möten mer eller mindre dagligen. Vi försöker hjälpa till genom att sprida råd och riktlinjer till våra idrottsföreningar här i Västernorrland via våra idrottskonsulenter, Facebook och vår egen hemsida.

Träna – men säkert

Vad har ni för råd då till föreningarna i länet?

– Den bästa rekommendationen är att varje förening ska göra sin egen riskbedömning och att man gör dessa utifrån Folkhälsomyndighetens vägledning. Den säger att man ska träna men göra det säkert. Vi vet att fysisk aktivitet är bra för hälsan och att det ska fortsätta men ska givetvis anpassas för att minska risken för smittspridning. Träna utomhus, byt inte om tillsammans och kom inte på träning om du inte är fullt frisk men fortsätt gärna träna, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer